اندر احوالات یائسگی‏ | بیماری

: اندر احوالات یائسگی‏

یائسگی فرآیندی طبیعی واسه خانوم هاست که در اون فعالیت تخمدانا قطع شده و اندازه هورمونای زنونه به کمترین حد ممکن می‏ رسد. سن بروز یائسگی به عوامل زیادی چون ارث، وضعیت اجتماعی و اقتصادی، تحصیلات، تعداد زایمون، سن اولین پریود، تاریخ آخرین باروری و وضعیت تغذیه بستگی داره و بطور متوسط در بیشتر موارد بین ۵۵ – ۴۵ سالگیه. یائسگی دارای عوارضه که به دو دسته زودرس و دیررس قابل تقسیمه.

از علایم زودرس اون می‏توان گر گرفتگی، سوزش و تکرر ادرار، عفونتهای برگشت کننده موضعی و ادراری، تغییرات اخلاق، اضطراب، تحریک پذیری، افسردگی، ضعف حافظه و دقیق شدن و فوکوس کردن وخستگی اشاره کرد و در مورد علایم دیررس اون می‏توان به پوکی استخون و ناراحتی‏های قلبی عروقی اشاره کرد.

نکته کلیدی در جلوگیری از بیماریای قلبی و استئوپروز(پوکی استخون) تغییر روش زندگیه که از راه تغذیه درست و فعالیتای فیزیکی ممکن است.یکی از مشکلات دیگه در دوران یائسگی زیاد شدن وزن است. با افزایش سن نیاز به انرژی کم میشه که این خود به وجود اومده به وسیله کاهش فعالیتهای فیزیکی و کاهش توده ماهیچه ایه که در آخر باعث کاهش متابولیسم می شه. به باور بسیاری کارشناسان دلیل این نوسان در سطوح هورمونی و کاهش استروژنه

رعایت رژیم غذایی خاص به تنهایی پاسخگوی این مشکل نیس. بلکه تغییر روش زندگی و انجام ورزش در کاهش وزن نقش مهمی داره. چون با ورزش توده ماهیچه ای بدن بیشتر شده و متابولیسم زیاد می شه و از زیاد شدن وزن جلوگیری می شه.

گرگرفتگی در دوران یائسگی

گرگرفتگی وتعریق شبونه از اولین علائم یائسگی است که بااحساس گرم شدن یهویی و شدید همراه س و معمولا ۴تا۵ دقیقه زمان میبره.بعضی وقتا این احساس با تعریق و در آخر احساس سرما همراه س. گرگرفتگی به دلیل کاهش و قطع هورمون استروژن ایجاد می شه و معمولا درطول شب بیشتر از روزه و ممکنه موجب مشکل در خواب شبونه بشه.

واسه کاهش گرگرفتگی پیشنهاد می شه:

۱- چای، قهوه و کافئین موجود در نوشیدنیا به دلیل شدید شدن گرگرفتگی باید کم مصرف شن.

۲- مصرف دخانیات علایم یائسگی رو شدید شدن می کنه. پس در این دوران نباید سیگار کشید.

۳- غذاها و نوشیدنیایی که قند مصنوعی دارن باید کم مصرف شن، چون می تونن زیاد شدن وزن رو به دنبال داشته باشن.

۴- باید مصرف نمک رو به کمترین اندازه برسونه و غذاهای نمک شور نخورد، چون فشار خون با مصرف نمک افزایش می یابد و این افراد (به دلیل افزایش سن) خود مستعد دچار شدن به این مریضی هستن.

۵- از مصرف گوشت پرچربی، غذاهای سرخ شده، کره، خامه، سس ، سوسیس و کالباس هم باید دوری کرد.

سویا دارای ماده ای به نام “فیتواستروژن” است که مثل استروژن بوده و ممکنه گرگرفتگی و دیگه علایم یائسگی رو کاهش دهد. اما تحقیقات زیاد نشون دادن که این ماده غذایی تاثیر چندانی در جلوگیری از مشکلات یائسگی نداره. دکتر وفا درباره مصرف سویا به این نکته اشاره میکنه که اندازه مصرف سویا در این دوران باید به اندازه ۳۰ گرم در روز باشه و بیشتر از اون پیشنهاد نمی شه. در زنان ژاپنی و شرق آسیا که روزانه سویا و اجناس اونو مصرف می کنن، مشکلات یائسگی کمتر از زنانیه که عادت به مصرف اون ندارن. در حالی که بین زنان ایرونی که عادت به مصرف سویا ندارن، خوردن بیشتر از اندازه این ماده غذایی نه فقط به درد بخور نیس، حتی ممکنه مشکلات ذهنی و شناختی هم بسازه و ایجاد کننده سرطان پستون شه

مکملا در یائسگی

مکملا براساس نیاز هر فرد پیشنهاد می شن. اگه برنامه غذایی خانوم یائسه مناسب و جور واجور باشه، احتیاجی به هیچ مکملی نیس، مگه اینکه فرد مشکل خاصی داشته باشه؛ مثلا کم خونی داشته باشه که در این صورت باید مکمل آهن مصرف کنه. اگه دچار کاهش توده استخوانی باشه و کمبود کلسیم داشته باشه یا در برابر نور آفتاب نباشه، ضرورت تجویز مکملای کلسیم هست

عواملی مثل رژیم غذایی غنی از فیتات که در سبوس غلات یافت می شه، مصرف زیاد نمک، رژیم غذایی غنی از کلسیم که بدون مقدار مناسب منیزیمه، مصرف زیاد پروتئینا، مصرف زیاد مواد قندی با بر هم زدن تعادل میان کلسیم و فسفر، اسید فسفریک موجود در نوشابه ها ، مصرف زیاد قهوه و نیکوتین موجود در سیگار جذب کلسیم رو کم می کنن. پس رعایت تعادل در رژیم غذایی بسیار مهم تر از مصرف کورکورانه مکمل هاست.

مشکل اصلی در یائسگی از دست رفتن مواد معدنی استخون (بیشتر” کلسیم ) به دلیل کاهش ترشح استروژن تخمدانهاه که موجب افزایش خطر استئوپروز وشکستگی استخون می شه. توده استخون در سن ۲۵ سالگی بیشترین اندازه خود رو داره و استخون هاازاستحکام کافی بهره مند هستن. از سن ۴۰ سالگی به بعد توده استخوانی به مرور کم میشه و در دوران یائسگی، طی ۵ تا ۱۰ سال یه سوم توده استخوانی از کف میره. استخوانایی که توده استخوانی کمتری دارن، بیشتر در برابر شکستگی قرار دارن.

واسه پیشگیری از پوکی استخون تلاش کنین:

  1. روزانه ۳تا ۴ سهم از گروه شیرومواد لبنی که تامین کننده بخش کلی کلسیم موردنیاز روزانه س استفاده کنین.
  2. از بقیه منابع عذایی کلسیم مثل حبوبات ،مغزها مثل بادام ،کنجد ، سبزیای برگی مانند شکلای جور واجور کلم دربرنامه غذایی خود بذارین. ماهی کیلکا وساردین هم اگربطور کامل وبااستخوان خورده شن از منابع خوب کلسیم هستن.
  3. مصرف مواد عذایی شامل منیزیم که در استواری استخوانها نقش مهمی دارن مانند بادام زمینی فندق ،گردو ،نخود ، عدس ،گوشت بدون چربی ،سبزیای سبز وانواع ماهی رافراموش نکنین.
  4. از مصرف زیاد فسفر (موجود در غذاها روند شده شامل مواد نگهدارنده مانند سوسیس و کالباس و نوشیدنیای کولادار ) پرهیزکنید. مخصوصا نوشابه های گازدار بدلیل اندازه فسفات بالا جذب کلسیم غذا رو دچار مشکل کرده وزمینه رابرای پوکی استخون جفت و جور می کنه.
  5. واسه جذب کلسیم باید ویتامین د (حدود ۴۰۰ واحد بین المللی در روز) از نور مستقیم خورشید و منابع غذایی اون (زرده تخم مرغ، جگر، ماهی) بدست بیارین. مدت زمان به کار گیری نور خورشید حدود ۱۰ دقیقه در روز و دست کم دو الی سه بار در هفته س و کافیه صورت و دستا و بازوها در برابر نورمستقیم آفتاب قرار گیرد.
  6. نوشابه های طبیعی مانند آب میوه، دوغ و شکلای جور واجور شربتا به جای نوشابه های کافئین دار (شکلای جور واجور کولاها و قهوه) مصرف شن. چون نوشابه های گازدار و قهوه از جذب کلسیم در بدن جلوگیری می کنن. زیاده روی درمصرف چای نیزموجب افزایش دفع ادراری کلسیم بدن شده وزمینه رو واسه پوکی استخون جفت و جور می کنه.
  7. بخاطر داشته باشین که مصرف سیگار می تونه با کم شدن سطح هورمون استروژن ،منتهی به یائسگی زودرس بشه .درنتیجه شانس دچار شدن به پوکی استخون زیاد می شه. سیگاریا در خطر ابتلای بیشتری به پوکی استخون هستن. هم اینکه سیگار کشیدن اثرات به درد بخور درمان با استروژن بعد از یائسگی رو کم می کنه.
  8. ورزش و فعالیتای فیزیکی مانند پیاده وری تند (دست کم نیم ساعت درروز ) رو یادتون نره.

منبع :

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *