اندر خواص و فواید فلفل | تغذیه سالم

اندر خواص و فواید فلفل

شکلای جور واجور فلفل از پرطرفدارترین چاشنیا هستن. در این مقاله با گیاهشناسی، ترکیبات مهم و شکلای جور واجور فلفل و هم اینکه فواید سلامتی بخش فلفل و اثرات داروشناسی اون آشنا میشین.

این دسته از سبزیا از فلفل سبز دلمه ای گرفته تا فلفل تند قرمز، همه تو یه گروه غذایی جای می گیرن و تقریباً دارای یه سری از خواص به درد بخور واسه بدن هستن.

هم اینکه از نوع تازه این سبزیا و هم اینکه فلفل دلمه به عنوان عضوی از سالادها و یا به صورت سبزی همراه غذا استفاده می شه.

فلفل خواص زیادی داره که اندازه بالای ویتامین C یکی از این خواصه.

گذشته فلفل

فلفل واسه اولین بار به وسیله فیزیکدانی که کریستف کلمب رو به هند غربی همراهی می کرد، در اواسط ۱۴۰۰ میلادی معرفی شد.

نام این گیاه از کلمه لاتین کاپا به معنی قوطی گرفته شده که اشاره به میوه قوطی شکل و تقریباً توخالی اون داره.

فلفل یه چاشنی بسیار مطلوبه و شکلای جور واجور اون تقریباً در همه جا کشت می شه. فلفل، یکی از پرمصرف ترین چاشنیا، با متوسط سرانه حدود ۵ گرم (فلفل قرمز) در روز (برابر ۰/۵ میلی گرم از کاپساایسین) در بعضی نواحی آسیای جنوب شرقیه.

فرآورده های حاصل از فلفل، به عنوان معرق موضعی به کار میره و عصاره اونم به عنوان مقوی معده، ضدنفخ و محرک روده و معده مصرف خوراکی داره.

گیاه شناسی فلفل

فلفل گیاهیه علفی و یکساله، به ارتفاع تا ۶۰ سانتی متر. برگای این گیاه بیضی شکل، نوک تیز و به صورت تک، روی ساقه قرار دارن.

گلای فلفل به رنگ سفید یا مایل به زرد و میوه اون که اکثراً مخروطی شکله، دارای اندازه های جور واجور و به رنگ سبز یا قرمزه که پس از رسیدن، مزه بسیار تندی پیدا می کنه.

میوه فلفل، دارای تعداد زیادی دانه های سفیدرنگ در داخل خوده. قسمت مورد استفاده فلفل، میوه های اون هستش که در صنایع غذایی و دارویی، مصرف بالایی داره.

ترکیبات مهم فلفل 

فلفل هم اینکه شامل ترکیبات تند و سوزاننده به نام اولئورزینه. مهم ترین ترکیب اولئورزین، به نام کاپسایسینه که هرچه هوای محل کشت اون گرم تر باشه، این ماده بیشتر تولید شده و فلفل تندتر می شه.

ترکیبات مهم دیگه فلفل، شامل کاروتنوئیدها، ویتامینای A و C و مقدار کمی اسانسه.

شکلای جور واجور فلفل

فلفل دلمه ای (فلفل شیرین)

فلفل دلمه ای یه جور فلفل از خونواده سیب زمینیان که به رنگای قرمز، زرد، سبز و نارنجی پیدا میشه. این فلفل به تندی دیگه گونه های فلفل نیس.

به خاطر همین در انگلستان و ایرلند «فلفل شیرین» هم نامیده می شه. این گیاه بومی مکزیک، آمریکای مرکزی و شمال آمریکای جنوبیه.

دانه این گیاه از اسپانیا به سراسر اروپا، آسیا و آفریقا گسترش یافت.

امروزه چین و پس از اون مکزیک و اندونزی بزرگترین تولیدکننده فلفل در جهان هستن.

نام گمراه کننده فلفل به اشتباه به وسیله کریستف کلمب هنگام برگشت به اروپا به این گیاه داده شد. چون که در اون زمان به هر ادویه ایکه طعم تندی داشت فلفل گفته می شد.

یه فنجون فلفل دلمه ایخرد شده (۱۵۰گرم) شامل ۹ گرم کربوهیدراته.کربوهیدراتهای فلفل دلمه ایغالبا قندایی از نوع گلوکز و فروکتوز می باشن که مسئول طعم شیرین در فلفل دلمه ایتازهه.

فلفل دلمه ایحاوی ویتامینا و مواد معدنی جور واجور، مخصوصا غنی از ویتامین C می باشه.

بطوریکه یه فلفل دلمه ایقرمز متوسط،شامل ۱۶۹% از RDA (اندازه مصرف پیشنهاد شده) ویتامین C هستش. هم اینکه فلفل منبع بسیار خوبی از فیبراست.

فلفل مشکی

پودر میوه های نرسیده و خشک شده درختی با نام علمی Piper nigrumه. این گیاه با ریشه های نابجایی که تولید می کنه با اتصال به درختان دیگه به عنوان انگل و تکیه گاه بالا میره.

برگای این گیاه تک، بیضی شکل و نوک تیز هستن. گلا به صورت مجتمع سنبله بوده که به میوه هایی کروی و کوچیک تبدیل می شن.

موطن این گیاه هندوستانه، ولی در نواحی دیگه از جمله چین، کامبوج و نقاط دیگری از آسیا کشت می شه.

واسه جفت و جور فلفل مشکی، میوه ها رو قبل از رسیدن کامل می چینند و در آفتاب خشک می کنن (بعضی وقتا هم از دستگاه های خشک کن استفاده می شه).

اینطوری، میوه ها آب خود رو از دست داده و پوست اونا چروکیده می شه.

این میوه ها پس از خشک شدن به صورت کروی و قطر حدود ۵ میلی متر با سطحی ناصاف و چروکیده و قهوه ای مایل به مشکی یا خاکستری تیره درمی آیند.

اگه این میوه پودر شه، پودر فلفل مشکی موجود در بازار به دست میاد.

فلفل تند

فلفل تند میوه گیاهی از سرده فلفل دلمه ایه که عضوی از خونواده بادنجانیانه. فلفل قرمز از قاره آمریکا میاد.

بعد از کشف امریکا به وسیله کریستف کلمب و مبادله همه جانبه بین قاره ها، تیپای مختلفی از فلفل تند در سراسر دنیا واسه استفاده خوراکی و پزشکی پرورش یافت کرد. فلفل قرمز و فلفل هابانرو از شکلای جور واجور این فلفل هستن.

فلفل تند به صورت خشک شده واسه چاشنی غذاها در خیلی از کشورای جهان استفاده می شه.

هم اینکه به صورت تازه واسه کسائی که تحمل این اندازه تندی رو دارا باشن همراه با غذا و به صورت ترشی قابل استفاده س.

با در نظر گرفتن طعم خاصی که این نوع فلفل داره از اون در سسای جور واجور هم استفاده می شه.

فواید سلامتی فلفل

مانند خیلی از مواد غذایی گیاهی، فلفل دلمه ای هم یه ماده غذایی سالم در نظر گرفته شده.

مصرف زیاد میوه ها و سبزیجات با کم شدن خطر دچار شدن به خیلی از مریضیای طولانی مانند سرطان و مریضی قلبی ربط داره.

علاوه بر این، فلفل فایده های درمانی دیگری هم داره.

فلفل و سلامت چشم

شایع ترین نوع مشکلات بینایی شامل دژنراسیون ماکولا (پوچی لکه زرد) و آب مروارید می باشه که علل اصلی اون سن و عفونت چشم در افراد می باشه.

با این حال تغذیه هم می تونه نقش مهمی درتوسعه این بیماریها داشته باشه.

لوتئین و زیگزانتین، دو کاروتنوئیدی هستن که در مقادیر تقریبا بالایی در فلفل پیدا شدن. در صورت مصرف مقادیر کافی از اون می تونن بطور زیادی باعث بهتر شدن سلامت چشم گردند.

در واقع کاروتنوئیدها از شبکیه چشم آدم (دیواره داخلی چشم که حساس به نور خورشید می باشه) در برابر آسیبای به وجود اومده به وسیله اکسیداتیو مراقبت می کنن.

تعدادی از تحقیقات نشون می دهد که مصرف منظم غذاهای غنی از این کاروتنوئیدها ممکنه خطر دچار شدن به آب مروارید و دژنراسیون ماکولا رو در افراد کم کنه.

به عبارت ساده، اضافه کردن فلفل دلمه ای به رژیم غذایی، به طور منظم ممکنه یه راه عالی واسه کاهش خطر دچار شدن به مشکلات بینایی باشه.

لوتئین به مقدار زیادی در فلفل دلمه ای سبز و فلفل پاپریکای مشکی هست اما در فلفل دلمه ای قرمز و رسیده موجود نیس.

فلفل و پیشگیری از کم خونی

کم خونی مریضی شایعیه که با کم شدن توانایی خون واسه حمل اکسیژن همراه می باشه. یکی از شایعترین علل کم خونی، فقر آهن می باشه که علائم اصلی اون شامل ضعف و خستگی بدن است.

فلفل دلمه ای قرمز نه فقط منبع مناسبی واسه آهنه بلکه بسیار غنی از ویتامین C هستش که جذب آهن از روده رو زیاد می کنه.

به خاطر همین، خوردن فلفل خام با غذاهای غنی از آهن مانند گوشت و اسفناج، دلیل افزایش ذخایر آهن بدن می شه و پس باعث کاهش خطر کم خونی در بدن می شه.

فلفل و تقویت سیستم ایمنی

فلفل شامل مقدار زیادی ویتامین C می باشه که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و جوانتر شدن پوست بدن می شه. بالاترین اندازه ویتامین C در واریته فلفل دلمه ایقرمز می باشه.

فلفل و کاهش کلسترول

کپسایسین در فلفل دلمه ایقرمز دارای خواص سلامتی زیادی می باشه. تحقیقات نشون می دهد که کپسایسین دلیل کاهش کلسترول بد، دیابت و آرامش درد و التهاب می شه.

فلفل و حفاظت در برابر سرطان

گوگرد موجود در فلفل باعث می شه که یه نقش محافظتی رو در شکلای جور واجور خاصی از سرطانا بازی کنن. اگه فلفل دلمه ای رو به مدت کوتاه با گرما کم بپزید، طعم شیرینی خود رو بیشتر حفظ می کنه.

این میوه شامل فلاونوئیده که یه آنتی اکسیدان می باشه. Violaxanthin عادی ترین آنتی اکسیدان کاروتنوئیدی در فلفل زرد می باشه.

کورستین یه آنتی اکسیدان پلی فنلی می باشه که در طیف گسترده ایاز گیاهان هست.

تحقیقات نشون می دهد که کورستین میتونه در پیشگیری از مریضیای طولانی مثل مریضیای قلبی و سرطان، به درد بخور باشه. لوتئولین هم مثل کورستین یه آنتی اکسیدان پلی فنلی می باشه که اثرات سلامت بخش سودمندی داره.

فلفل و کمک به سلامت پوست و مو

فلفل منبع خوبی از ویتامین E می باشه. این ویتامین همونطور که شناخته شده نقش کلیدی رو در جوون نگهداشتن پوست و مو بازی می کنه.

اثرات داروشناسی فلفل

از قدیم، فلفل رو به عنوان ضدآسم، ضدتب، درمان عفونت های دستگاه تنفسی، مشکل هضم غذا، مرهم و ضدسرطان می شناخته ان.

ماده اصلی فلفل، کاپسایسین، دارای خاصیت محرک، ضددردهای عصبی موضعی، ضدورم، ضدآرتریت و ضدروماتیسمه.

مصرف خوراکی فلفل، دارای خواص محرک گردش خون، ضداکسیدان، کم کننده کلسترول و چربی خون است (که با این اثر می تونه باعث جلوگیری از تنگی و گرفتگی عروق شه).

هم اینکه دارای خاصیت کاهش چسبندگی پلاکته که با این عمل، از لخته شدن خون و ایجاد سکته، مانع می شه.

پژوهشای کلینیکی نوین نشون داده که مصرف کرمای شامل ۰/۷۵- ۰/۲۵ درصد کاپسایسین به صورت موضعی تا چهار بار در روز می تونه در کاهش دردهای آرتریت، روماتیسم و کاهش آثار پسوریازیس، مؤثر باشه.

این آثار هم با خوردن فلفل و جا دادن اون در رژیم روزانه، می تونه بر بدن اعمال شه.

مشکلات جانبی فلفل

فلفل جزء گیاهان بدون خطره، ولی ممکنه در بعضی افراد ایجاد حساسیت کنه. هم اینکه مصرف بیشتر از اندازه اون، ممکنه باعث التهابات روی پوست بدن، غشای مخاطی و مخاط معده و روده شه.

احتیاط:

– دانه های فلفل سبز یا قرمز گاه ممکنه سمی باشه، پس بهتره مصرف نشه.

– مصرف بیشتر از اندازه فلفل قرمز ممکنه به کبد و دستگاه هاضمه آسیب برسونه.

– با در نظر گرفتن اینکه ممکنه تندی فلفل در شیر ترشح شه، بهتره مادران شیرده در اندازه مصرف اون احتیاط رو رعایت کنن.

– چون فلفل قرمز محرکی قویه، زنان حامله باید در مصرف خوراکی احتیاط رو مراعات کنن.

– از تماس فلفل تازه یا خشک با چشم و زخمای پوستی دوری شه.

نکات قابل توجه در مورد مصرف فلفل

۱- فلفل دارای گونه، واریته و هیبریدهای مختلفیه که از نظر شکل، اندازه و تندی با هم اختلاف دارن و تعدادی از اونا رو در ایران داریم. کلیه فلفلای تند، به دلیل داشتن ماده کاپسایسین از نظر خواص، مشابه هستن.

دو نوع از پرمصرف ترین فلفلای کاشتنی در ایران شامل فلفل سبز با نام علمی C.A.Var. Longom و فلفل دلمه با نام علمی C.A.Var. Grossumه. فلفل دلمه ماده تند نداره.

۲- چون خیلی از خواص فلفل قرمز، مربوط به ماده تند اون هستش، فلفلای شیرین که شامل مقادیر کم از این ماده یا بدون این ماده هستن، همه آثار فلفل تند رو ندارن.

۳- یکی از اجناس دارویی مهم فلفل قرمز مشمع طبی اون هستش. واسه این منظور عصاره فلفل رو با غلظت حدود ۳-۲ درصد به همراه چند ماده دیگه روی لایه ای از پارچه یا پلاستیک به صورت لایه ای نازک قرار داده و به اندازه های جور واجور، بسته بندی می کنن.

این مشمع طبی، واسه دردهای موضعی و اسکلتی، مانند دست، پا و کمر خوبه. واسه این کار اندازه مورد نظر رو انتخاب یا از صفحات بزرگ مشمع، برش میدن و روی موضوع محل درد می چسبونن.

ضمن دو سه روز، عصاره فلفل باعث تحریک و پرخونی موضع شده و با آثار ضددردی که داره، دردهای موضعی رو آرامش میده. این نوع مشمع، در داروخانه ها موجود بوده و بدون نسخه در اختیار مصرف کنندگان قرار میگیره.

۴- پودر فلفل قرمز (فلفل خشک) خواصی مشابه فلفل تازه داره.

۵- فلفل مشکی که اکثراً به صورت پودر تقریباً مشکی رنگ در بازار هست با فلفل سبز یا قرمز به طور کاملً فرق داره و واسه جلوگیری از اشتباه به طور کوتاه درباره اون توضیح داده می شه:

۶- فلفل مشکی، میوه ای به طور کاملً رسیده که با قرار دادن در آب به دست میاد. میوه های رسیده فلفل رو در کیسه هایی ریخته و اونا رو در سبدی در راه جریان آب قرار میدن.

پس از حدود چهار روز اونا رو از داخل آب خارج کرده تحت فشار قرار میدن. با این عمل قسمت گوشتد ار درون میوه از پوسته جدا می شه.

این قسمت رو خشک کرده و به نام فلفل سفید به بازار عرضه می کنن. این فلفل، کروی و به رنگ خاکستری کمرنگ یا مایل به سفیده که بوی اون از فلفل مشکی کمتر و تندی اون بیشتره.

در این عمل پوسته میوه که اسانس و بوی بیشتری داره، جدا می شه و قسمت وسط که تندی بیشتری داره، پودر شده که به نام فلفل سفید به بازار عرضه می شه.

۷- در گذشته تصور می کردن که فلفل مشکی و سفید مربوط به دو گیاه هستن که از نظر ظاهر، بو و تندی با هم فرق دارن، در حالی که میوه یه گیاه بوده و در عمل آوردن اونا که توضیح اون داده شد، تغییراتی در اونا ایجاد می شه.

۸- خواص فلفل مشکی و سفید مشابه، ولی خواص این دو نوع فلفل با فلفل سبز و قرمز به طور کامل فرق داره.

فلفلای نامبرده فقط از نظر تندی و محرک بودن دستگاه گوارش با هم شباهت دارن و در خواص دیگه متفاوتند، چون ترکیبات اونا با هم به طور کاملً فرق داره.

۹- خواص مهم فلفل مشکی و سفید شامل اثرات تحریکی دستگاه گوارش بوده و عطسه آوره.

این نوع فلفل بیشتر به عنوان چاشنی و ادویه مصرف داره و مورد استفاده دارویی نیس. مصرف زیاد اون باعث تحریکات دستگاه گوارش، مجاری ادرار و لوزالمعده می شه.

به چه دلیل فلفل تنداست؟

دلیل احساس تندی کردن در دهن بوسیله فلفل، ماده ای به نام کاپسیسینه که بسیار واسه بدن به درد بخوره.

کاپسیسین و تعدادی از ترکیبات مشابه دیگه به وسیله بعضی از گیاهان جنس کپسیکوم تولید می شه موجب رانده شدن بعضی از علفخواران می شه.

کاپسیسین یه جور آلکالوئیده که در بعضی از گیاهان مثل فلفل قرمز پیدا میشه که واسه پوست و موکوس محرک بوده و واسه جفت و جور یه جور دارو که در آرامش بعضی از دردها به کار میره مورد استفاده قرار گرفته.

این ماده هروقت به مخاط دهن برخوردکند، مغز به اشتباه اون قسمت رو داغ احساس می کنه.

فلفل از دید طب سنتی

یکی دیگه از ادویه جات شایع در ایران و کل جهان فلفله که مزاجش گرم و خشک بوده و بسیار قویه و بعضی از حکما درجه ۴ رو به فلفل دادن.

پس باید مراقب بود و اصلاً نباید زیاده روی شه و نباید دائم و روزمره استفاده شه. نوع مشکی ان مزاجش گرم تر وقویتره و گرما زیادی تولید می کنه.

وقتی گرما در بدن زیاد باشه رطوبتا کم می شه و بدن رو به خشکی میره، پس کسائی که زیاد فلفل می خوردند کم کم بدنای چروکیده و لاغری پیدا می کنن و باعث گرم شدن معده، کبد و اعضا میشه.

پس کسائی که دچار سردی معده و کبد هستن که یکی از نشونه های اون ضعف عمل هضمه می تونن از این گیاه به اندازه زیاد استفاده کنن.

مخصوصاً غذاهایی که سرد و نفاخ هستن آدم می تونه از یکم فلفل واسه اضافه کردن به این غذاها استفاده کنه و به طور کامل مشخصه که ما از چند جور ادویه نباید واسه یه غذا استفاده کنیم یا مثلاً اگه خود پایه مزاج غذا گرمه و مثل سرخ کردنیا مثل کبابا نباید همراه با اینا دیگه چیزایی مثل دارچین یا فلفل و یا نمک استفاده کنیم چون همون طور گرمه و اضافه کردن اینا گرما رو بالا می بره و در بدن تولید اخلاط سوخته و صفرای ناجور و گرم م یکنه که مشکلات اونو به بار می آورد.

فلفل واسه کاهش درد خوبه و امروزه کالاهایی در بازار و داروخونه داریم که از فلفل گرفته شده و در طب سنتی هم گفته شده که مسکن درده و واسه اعصاب حالت ارامش بخش داره.

البته در داروها این کاربرد هست و به صورت عادی این جوری نیس. کلاً با آدمایی که تندرست هستن تا حدودی و به صورت معتدل مصرف شه سازگاره.

این ماده با خاصیت خشک کننده بودن تحلیل برنده مواد و اخلاط زائد و غلیظه. این گیاه که اگه زیاد مصرف شه موجب خوش بو شدن بدن و اعضا و جوارح و مایعات بدن و جنسی می شه.

واسه سرفه و رفع سرفه به وجود اومده به وسیله سردی و تنگی نفس به وجود اومده به وسیله سردی خیلی خوبه. کسائی که در سیستم ریوی بلغم زائد دارن می تونن از فلفل بهره مند شن.

دکتر محمد حسین صالحی سورمقی  -دکتر سید مهدی میرغضنفری

آکا ایران

.

منبع : zibasho.com

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *