اندر خواص سینِ ترشِ هفت سین | طب ایرانی

سماق؛ کنترل قند، چربی و فشارخون

اندر خواص سینِ ترشِ هفت سین

یافته های تحقیقات علمی نشون دادن گلیکوپروتئینای استخراج شده از میوه سماق موجب کم شدن اندازه کل کلسترول، تری گلیسیرید، LDL-C و افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی می شن.

اندر خواص سینِ ترشِ هفت سین

سماق با نام علمی Rhus coriaria.L از راسته ناترک سانان (Sapindales) و تیره پسته (Anacardiaceae)، درختچه ای کوچیک به ارتفاع ۱ تا ۵ متر، دارای برگایی مرکب از ۹ تا ۱۵ برگچه، پوشیده شده از کرک و دندانه داره.
رنگ برگا در پاییز به قرمز مایل می شن و این ویژگی از اختصاصات گیاه س.
سماق به طور وحشی در منطقه بزرگی از جزایر قناری (واقع در اقیانوس اطلس) تا سواحل مدیترانه و ایران و افغانستان می رید. محل رویش سماق در ایران، مناطقی در تبریز، تهران (تجریش و دربند)، کرج، قزوین، قم و همدانه.
در ادامه به بیان بعضی از خواص جور واجور و عجیب این گیاه که چه در طب سنتی و چه در تحقیقات جور واجور امروزی به اونا اشاره شده، به صورت به طور کامل علمی می پردازیم:

سماق و دیابت

فلاوونوئیدهای موجود در سماق مانند گالیک اسید، متیل گالات، کامپفرول و … با جلوگیری از فعالیت آنزیم آلدوز ردوکتاز (آنزیم تبدیل کننده قند به الکل یا سوربیتول) مانع از ایجاد مشکلات دیابت مثل دچار شدن به آب مروارید در افراد دیابتی می شن.
فلاوونوئیدها هم اینکه موجب کنترل کارکرد حامل روده ای گلوکز گردیده و مانع جذب گلوکز می شن.
از دیگر مکانیزمای احتمالی سماق در این مورد میشه به جلوگیری از فعالیت آنزیم گلوکز ۶- فسفاتاز به وسیله ترکیبات فنلی این گیاه اشاره کرد. این آنزیم موجب جدا کردن فسفات از گلوکز استریفیه می شه که این موجب آزاد شدن گلوکز در خون می شه. در نتیجه کاهش یا توقف فعالیت این آنزیم موجب کاهش قند خون می شه.
پس کم شدن اندازه گلوکز رو میشه به فلاوونوئیدهای موجود در سماق نسبت داد.
علاوه بر این یافته های حاصل از بررسیای علمی نشون دادن که کوئرستین موجود در سماق از راه کنترل فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز، گروهی از آمیلازها که باعث تجزیه زنجیره های کربوهیدرات مانند نشاسته می شن، هم می تونه به کاهش قند خون کمک کنه.
از طرفی سطح بالای قند خون در افراد دیابتی منتهی به مشکلات زیادی مثل بیماریای چشمی هایپرگلایسمی و بیماریای عروقی می شه. رسوب کلاژن و گلیکوپروتئینا در دیواره عروق خونی موجب کلفت شدن دیواره رگ و عواقب به وجود اومده به وسیله آترواسکلروز می شه. پس کاهش قند خون به وسیله این گیاه می تونه به عنوان یه اثر به درد بخور در کاهش آترواسکلروز تلقی شه.

سماق و خواص آنتی اکسیدانی

یافته های علمی نشون دهنده اون هستش که سماق می تونه به صورت غیررقابتی آنزیم گزانتین اکسیداز رو کنترل کنه که کنترل این آنزیم یکی از راه های اصلی کم شدن اندازه اسید اوریک خون در بیماران گرفتار به نقرسه

فلاوونوئیدها جزء ترکیبات پلی فنلی بوده و مهم ترین اثر اونا اثرات آنتی اکسیدانی این ترکیباته. تحقیقات زیادی نشون دادن به کار گیری فلاوونوئیدها به عنوان آنتی اکسیدان های پلی فنلی دلیل افزایش فعالیت آنزیمای آنتی اکسیدانی از جمله آنزیم کاتالاز (CAT) و سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) می شه. هم اینکه طی تحقیقات انجام شده مشخص گردیده کوئرستین موجود در سماق به عنوان یه ترکیب فلاوونوئیدی، منتهی به افزایش ظرفیت و پتانسیل آنتی اکسیدانی شده و به عنوان یه فلاوونوئید مهم و یه آنتی اکسیدان قوی باعث برداشت رادیکالای آزاد گزانتین اکسیداز و سوپراکسید، کاهش استرس اکسیداتیو و کاهش پراکسیداسیون لیپیدها می شه.

سماق و پروفایل لیپیدی خون

یافته های تحقیقات علمی نشون دادن گلیکوپروتئینای استخراج شده از میوه سماق موجب کم شدن اندازه کل کلسترول، تری گلیسیرید، LDL-C و افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی می شن. هم اینکه ایزوفلاونای موجود در سماق با افزایش فعالیت گیرنده های LDL و افزایش کاتابولیسم در کبد، سطح کلسترول رو کاهش میدن. علاوه بر مطالب گفته شده مصرف سماق همراه با غذاهای پرچرب می تونه از افزایش زودگذر چربی خون پس از خوردن غذا که شدیداً آتروژنیک و خطرناکه، جلوگیری کنه.

سماق و بیماریای قلبی عروقی

کامپفرول موجود در سماق دارای خاصیت مهارکنندگیِ سنتز ترومبوکسان A2 (ترومبوکسانا باعث تجمع پلاکتا می شن و هم اینکه منقبض کننده عروق بوده و فشار خون رو زیاد می کنن) هستش که بدین وسیله می تونه نقش مهمی رو در پیشگیری از دچار شدن به بیماریای عروقی و آترواسکلروز اجرا کنه.
از سوئی دیگه اسید گالیک سماق باعث کنترل افزایش و مهاجرت سلولای صاف عضلات رگا (VSMC) می گردن و شایدً در پیشگیری از آترواسکلروز مؤثره.
مشکل در فیبرینولیز (فرآیندی که از لخته شدن خون مانع می شه) و بستن با پیشرفت بیماریای قلبی عروقی مانند عروق کرونر، پرفشاری خون و شوک ایسکمیک رابطه داره، تحقیقات علمی ثابت کردن سماق در هموستازی و پایداری پروسهای بستن و فیبرینولیز دارای اثراتی موثر و خوبه.

سماق و فشار خون

براساس بررسیای صورت پذیرفته ترکیبات موجود در سماق با کم شدن مقاومت عروق محیطی، فشار خون بالا رو کاهش میدن.
هم اینکه فلاوونوئیدهای این گیاه با بستن کانالای کلسیمی، ورود کلسیم به داخل سلول و خروج کلسیم از ذخایر سلولی رو کنترل می کنن. این عمل موجب کاهش سرعت هدایت دهلیزی بطنی و سینوسی دهلیزی و شل شدن عضلات دیواره قلب و عضلات صاف عروق می شن. اتصال کلسیم به میوزین واسه انقباض عضلات صاف جدار عروق لازمه.

بیشتر بخونین:
خواص سماق (Sumac)
به چه دلیل با کباب سماق می خوریم؟

سماق و نقرس

نقرس مریضی شناخته شده ایه که دلیل اون افزایش اندازه اسید اوریک در خونه. اسید اوریک بالا باعث ایجاد کریستالایی می شه که در مفاصل، تاندونا و بافتای دور و بر رسوب می کنن و مشکلات مختلفی رو واسه مبتلایان به این مریضی بوجود میاره.
یافته های علمی نشون دهنده اون هستش که سماق می تونه به صورت غیررقابتی آنزیم گزانتین اکسیداز رو کنترل کنه که کنترل این آنزیم یکی از راه های اصلی کم شدن اندازه اسید اوریک خون در بیماران گرفتار به نقرسه.


.

منبع : tebyan.net

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *